alem-i nur

efendimizin yeme-içme adabı

Posted on: 03/01/2007

 

Efendimiz’in Yeme İçme Adabı  

Allah, insanı adeta bütün varlıkların merkezine yerleştirmiş. Canlı ve cansız her şeyi onun etrafında pervane etmiş. İnsanlık aleminin merkezine de rızkı koymuş. Tüm insanları rızkın etrafında döndürüyor. İnsana verilen bunca yetki ve gösterilen bunca özenin de, rızka muhtaç yaratılıp bir ömür boyu onun peşinden koşturulmasının da temel amacı şükürdür. Şükür, muhtaç olduğumuz maddî ve manevî her türlü rızkın kimin tarafından gönderildiğini bilmek, O’na yürekten minnettarlık duymak, bunu yeri geldiğinde ifade etmek, sağladığı her türlü imkan ve enerjiyi O’nu hoşnut edecek şekilde kullanmaktır. 

Bu temel ölçüyle, yeme içme adabının ana hatları ortaya çıkar. O da, istifade edeceğimiz bir nimeti, elimize aldığımız bir rızkı Allah’ın adıyla yemeye başlamak; nimete saygılı olmak, taşıdığı sanat incelikleri üzerinde tefekkür, yedikten sonra da Allah’a hamd etmektir.

İkinci önemli adabı, yeyip içtiklerimizin helalden olmasıdır. Bu da hem dinen kullanımı yasak olmaması, hem de hakkımız olmasına bağlıdır. İslamî usullerle kesilmemiş hayvan eti, domuz ve diğer yenmeyen canlılardan beslenmek ve şarap içmek yasak olanlara örnektir. Allah’ın yer yüzünde bizim için serdiği nimet sofrası gerçekten çok geniştir. Helal olanlar, yasaklardan mukayeseye gelmeyecek kadar fazladır. Yasak edilenler de, bildiğimiz ve bilemediğimiz zararlarından dolayıdır. Helal dairesi her türlü ihtiyaç ve arzumuza yetecek kadar geniştir. Harama girmeye hiç gerek yoktur. Aslında helal olmakla birlikte, başkalarının hakkı olan şeylerin, rızaları alınmadan yenilip içilmesi de haramdır. 

Konunun diğer temel bir adabı da, yeyip içerken, aşırıya kaçmamaktır. Fazla kullanım gibi, gereğinden az kullanım da helal olmaz. Bu hem tıbben, hem de ahlakî açıdan uygun görülmemiştir. İbadet düşüncesiyle de olsa gereğinden az beslenmek doğru değildir. Peygamberimiz, ömür boyu her gün oruç tutmayı uygun görmemiştir. Ayrıca, midenin üçte birinin yemeğe, üçte birinin suya ayrılmasını, diğer üçte birinin ise boş bırakılmasını tavsiye etmiş, tıka basa yemeyi onaylamamıştır. İyice acıkmadan sofraya oturulmamasını, oturunca da tam olarak doymadan kalkmasını tavsiye etmiştir.

Peygamberimiz, bu konuda da bizim için güzel bir örnektir. Hadis kitaplarından öğrendiğimize göre, onun sofrası çok çeşitli yemeklerden meydana gelen zengin bir sofra değildi. Sade bir hayat yaşadığı için sofrası da sadeydi. O, yemek için yaşamaz, yaşamak için yerdi. Eve geldiğinde yemek yoksa bunu problem etmez, bazen bir iki hurma ile yetindiği olurdu.

Hz. Peygamber, günde iki kere yemek yerdi.

Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi.  

Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.    

Bazı yemekleri daha çok sevse de, hiçbir yemek için “sevmiyorum” ifadesini kullanmazdı.    

Yemek davetlerine katılırdı. Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerini yıkardı.Besmele ile başlar, uygun ve kısa bir dua ile bitirirdi.

Sağ eliyle yerdi. Sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi.

Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi.

Yemek yerken sağa, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi.

Yüzü koyun uzanarak yemek yemeyi yasaklardı.

Yemeğin israf edilmesini menederdi.

Soğan, sarımsak gibi kokusu başkalarını rahatsız eden yiyecekleri yedikten sonra toplum içine girmeyi hoş karşılamazdı.

Yemeğe ve suya üflemeyi yasaklardı. Yemeğin çok sıcak yenmemesi gerektiğini söylerdi.

Yemek ve su kaplarının ağzını kapatmayı tavsiye ederdi.

Aile fertlerinin yemeği bir arada yemelerini tavsiye eder ve beraber yenen yemeğin bereketli olduğunu belirtirdi.

Aşırıya kaçmadan konuşup sohbet ederdi.

Bu ve benzeri sünnetlerinden hareketle yeme içme adabı şöylece sayılmıştır:

1. Yemekten evvel ve sonra elini yıkamak,

2. Yemeği kendi önünden almak,

3. Sağ eliyle yemek,

4. Lokmayı ağza göre almak ve iyice çiğnedikten sonra yutmak,

5. Lokmayı yutmadıkça ikinci lokmaya el uzatmamak ağzında lokma ile konuşmamak,

6. Suyu içmeden evvel bardağa bakmak,

7. Suyu bir solukta içmemek,

8. Bardağın içine nefes vermemek,

9. Başkalarını tiksindirecek söz ve hareketten kaçınmak,

10. Başkasının lokmasına ve yediğine bakmamak,

11. Lokmayı ağzına korken kafasını tabağa doğru uzatmamak,

12. Yemekte israf etmemek, lokmasını ve aldığı yemeği bitirmek,

13. Ağzından bir şey çıkarmak gerektiğinde yüzünü sofradan çevirmek ve sol eli ile almak,

14. Dişleriyle koparmış olduğu lokmayı yemeğe batırmamak.

15. Helâlinden, temiz yemek ve Allah’a şükretmek,

16. Sofra sahibiyse, utanmamaları için herkes yeyip bitirmedikçe sofradan el çekmemek ve kalkmamak (az yiyen biriyse ağır yemeli ve yer gibi davranmalı),

17. Önce yaşça veya mevkîce büyük olanın başlaması,

18. Mecbur kalmadıkça sokaklarda yemek yememek.

Abdülaziz Hatip 

 

6 Yanıt to "efendimizin yeme-içme adabı"

Çok Teşekkür ederim.

tşk edrm gökhan

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞ…(ESSALAMÜN ALEYKÜM)

allah razı olsun okuyanlardan

teşekürler işime çok yaradı

tşk ederim

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

bu sitedeki herşey

"fayda" amacı taşımaktadır

lütfen katılın/anketler

RSS Kürsü

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

iletişim

saliha_saracoglu[at]gmail.com

msn değildir!

fakat e-mailleriniz bana anında ulaşmaktadır.

RSS Son dakika haberleri

  • Akhisarlı motorcu Türkiye rekoru kırdı 24/07/2016
    MANİSA (CİHAN)- Türkiye Drag Şampiyonasının Konya'da yapılan 4. ayak yarışlarında Akhisarlı İbrahim Nişli, 200 cc Pro sınıfı motoruyla 12.879 saniye derecesiyle Türkiye rekoru kırdı.Akhisar'da motorculuk yapan Hakan Karayanık ve Hüseyin Akkın'ın 2014 yılından bu yana 125 cc'lik motorun üzerindeki çalışmalarını 278 cc olarak tamamladılar. […]
  • Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başladı. 24/07/2016
    ANKARA (CİHAN)- Bakanlar Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başladı.Kaynak: Cumhurbaşkanlığı sitesiCihan CİHAN
  • Darbeye karşı duran kahraman aile 24/07/2016
    ANKARA (CİHAN)- Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) kanlı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında birçok sessiz kahramanlığa şahit olundu. Bunlardan en etkililerinden birisi de Ankara’nın Kazan ilçesinde yaşandı. Kazan halkı darbecilerin ana merkezi konumunda bulunan Akıncı Üssü'ne giderek halkı bombalayan uçakların kalkışına engel oldu. Halkı bombalayan darb […]
  • Bayburt Üniversitesi'nde 11 personel açığa alındı 24/07/2016
    BAYBURT (CİHAN)- Bayburt Üniversitesi’nde 11 personel görevlerinden uzaklaştırıldı. Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından yapılan açıklamada; Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma neticesinde 5 personelin daha önce görevden uzaklaştırıldığı hatırlatılarak şu ifadelere yer […]
  • Orgeneral Mendi: Yunanlılar bile bu muameleyi yapmazdı 24/07/2016
    ANKARA (CİHAN)- Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, darbe girişimi ve FETÖ terör örgütü soruşturmasındaki ifadesinde, emir subayı tarafından rehin alındığını belirterek, "Yunanlılar bile bu muameleyi yapmazdı" dedi.Rahatsızlığı nedeniyle halen GATA'da tedavi gören Orgeneral Galip Mendi'nin ifadesinde, kendisini rehin alanlar ar […]

foto galeri

Slayt9

Slayt8

Slayt7

Slayt6

Slayt5

Diğer Fotoğraflar

  • 1,580,211
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

Diğer 49 takipçiye katılın

%d blogcu bunu beğendi: